ESKİŞEHİR VERGİ AVUKATI

ESKİŞEHİR VERGİ AVUKATI

Eskişehir Vergi Avukatı

Eskişehir vergi avukatı, bireylerin ve işletmelerin vergi yükümlülüklerini belirleyen ve vergi mevzuatına uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlayan vergi hukuku alanında çalışan avukatı ifade eder. Vergi konularında karşılaşılan karmaşık yasal düzenlemeler ve vergi uyuşmazlıkları, doğru hukuki danışmanlık ve temsil gerektirir.

Vergi Hukuku Mevzuatı:

T.C. Anayasası: Anayasamızın md. 73 hükmünde vergi ödevi düzenlenmiş ve vergi hukukunun temel ilkeleri öngörülmüştür. Bu ilkeler kanunilik ve vergilendirmede adalettir. Nitekim, herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.

Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleri ile oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Cumhurbaşkanına verilebilir.

Vergi Usul Kanunu: 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, vergilendirme ilkeleri, vergi ilişkisinden doğan hak ve yükümlülüklerin gerçekleştirilme ve kullanma biçimine ilişkin esasları düzenlemektedir. Vergi ceza hukukuna ilişkin kurallar da yine bu kanunda düzenlenmiştir.

Gider Vergileri Kanunu: 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu, Banka ve sigorta vergileri, konaklama vergisi, özel iletişim vergisi gibi hizmet vergilerine ilişkin kuralları belirlemektedir.

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu: 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin vergilendirme usul ve esaslarını düzenlemektedir.

Gelir Vergisi Kanunu: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, gerçek kişilerin gelirlerinin vergilendirmesine ilişkin konuları düzenlemektedir. Kanuna göre gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır:

  1. Ticarî kazançlar,
  2. Ziraî kazançlar,
  3. Ücretler,
  4. Serbest meslek kazançları,
  5. Gayrimenkul sermaye iratları,
  6. Menkul sermaye iratları,
  7. Diğer kazanç ve iratlar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu: 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, 5. ve 6. maddesinde yazılı tarifelerde yer alan;

a) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,

b) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterlere ilişkin vergilendirme usul ve esaslarını düzenlemektedir.

Damga Vergisi Kanunu: 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgelerin vergilendirilmesini konu almaktadır.

Emlak Vergisi Kanunu: 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, Türkiye sınırları içinde bulunan binaların vergilendirmesini konu almaktadır. Kanuna göre bina kavramı, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.

Katma Değer Vergisi Kanunu: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, Türkiye’de yapılan;

1. Ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,

2. Her türlü mal ve hizmet ithalatı,

3. Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler:

a) Posta, telefon, telgraf, teleks ve bunlara benzer hizmetler ile radyo ve televizyon hizmetleri,

b) Her türlü şans ve talih oyunlarının tertiplenmesi ve oynanması,

c) Profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteriler ve konserler ile profesyonel sporcuların katıldığı sportif faaliyetler, maçlar, yarışlar ve yarışmalar tertiplenmesi, gösterilmesi,

d) Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar ile 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununa göre düzenlenen ürün senetlerinin, senedin temsil ettiği ürünü depodan çekecek olanlara teslimi,

e) Boru hattı ile hampetrol, gaz ve bunların ürünlerinin taşınmaları,

f) Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri,

g) Genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri,

h) Rekabet eşitsizliğini gidermek maksadıyla isteğe bağlı mükellefiyetler suretiyle vergilendirilecek teslim ve hizmetlerin vergilendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu: 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu, Kanuna ekli;

  1. (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi,
  2. (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı,
  3. (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi,
  4. (I), (III) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının vergilendirilmesini düzenlemektedir. Bu vergilendirme, bir defaya mahsus yapılmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu: 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu,

  1. Sermaye şirketleri,
  2. Kooperatifler,
  3. İktisadî kamu kuruluşları,
  4. Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler ve
  5. İş ortaklıklarının gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşan kurum kazancının vergilendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenler.

Belediye Gelirleri Kanunu: 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu, belediyelerin kendi sınırları ile mücavir alanları içinde alacağı ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi gibi çeşitli vergilerin usul ve esaslarına ilişkin hükümler öngörmektedir.

Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun: 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanun ve 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile 320 sayılı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca tertip edilen şans oyunlarından elde edilen hasılatın vergilendirilmesine ilişkin detayları ele alır.

Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun: 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Türkiye’de sunulan;

  1. Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri (reklam kontrol ve performans ölçüm hizmetleri, kullanıcılarla ilgili veri iletimi ve yönetimi gibi hizmetler ile reklamın sunulmasına ilişkin teknik hizmetler dâhil)
  2. Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin (bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, oyun içi uygulamalar ve benzerleri dâhil) dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler
  3. Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri (kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler dâhil)
  4. Yukarıda sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılatın vergilendirilmesini düzenlemektedir. 

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun: 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Devlete, kamu idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç vb. kamu alacakları ve aynı idarelerin sözleşmeden, haksız fiil ve haksız kazanmadan doğanlar dışında kalan ve kamu hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masraflarının kişilerden tahsiline ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Yani kısaca kamu icra hukuku veya vergi icra hukukuna ilişkin kuralları barındırmaktadır.

Vergi yargılamasına ilişkin olarak;

  1. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu,
  2. 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun,
  3. 2575 sayılı Danıştay Kanunu,
  4. İYUK md. 31 yollaması ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanmaktadır.

Eskişehir vergi avukatı olarak;

  • Vergi Denetimi: Vergi beyannamelerinin düzenlenmesi ve vergi denetimleriyle ilgili danışmanlık.
  • Vergi Planlaması: Vergi yükümlülüklerini minimize etmek ve vergi avantajlarından faydalanmak için stratejik planlama.
  • Vergi İhtilafları: Vergi daireleriyle yapılan itirazlar ve vergi mahkemelerindeki davalara ilişkin vergi avukatı olarak hukuki temsil.(Örn. sahte fatura düzenlemeye ilişkin kesilen vergi cezalarının iptali, ihale sözleşmelerinin iptal edilmesi neticesinde ödenen damga vergisinin iadesi.)
  • Kurumlar Vergisi: Şirketlerin kurumlar vergisi beyannamesi hazırlanması ve vergi avantajlarından faydalanma stratejileri.
  • Bireysel Vergilendirme: Bireylerin gelir vergisi beyannamesi düzenlenmesi ve vergi planlaması.
  • Vergi Kanunlarında düzenlenen suçlara ilişkin Eskişehir vergi avukatı ve Eskişehir ceza avukatı olarak hukuki temsil ve destek.
  • Vergi Hatası Düzeltilmesi Süreci

Vergi hukuku konusunda Eskişehir vergi avukatı olarak bizden hukuki danışmanlık ve destek talepleriniz için internet sitemiz üzerinden online randevu oluşturabilir veya iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz. 

ESKİŞEHİR VERGİ AVUKATI