Adalet Mülkün Temelidir. Adaletsiz Güç Zalim, Güçsüz Adalet Acizdir. Adaletin Işığında, Hukukun Güvencesiyle! Avukatlar Tarih Boyu Köle Kullanmadılar, Ama Efendileri de Olmadı. Gerçekçi ol, imkansızı iste! İyi Olmak Kolaydır, Zor Olan Adil Olmaktır. Mutlak Hak, Mutlak Haksızlıktır.

BA BS FORMU KALKTI!

Eskişehir vergi avukatı ba bs bildirimi

BA BS Formu Artık Verilmeyecek!

BA BS Açılımı Nedir?

BA BS form bildirimleri muhasebecilerin sıklıkla kullandığı terimlerdir. BA, mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu yani alış bildirim formu; BS ise, mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu yani satış bildirim formu anlamında kullanılmaktadır.

BA BS Nedir?

BA ve BS formu, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alım ve satımlarına ilişkin olarak vermekle yükümlü oldukları bildirimleri ifade etmektedir. Bu yükümlülük 21.07.2005 tarih, 25882 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 350 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflere getirilmiş idi.

Form BA BS Bildirimleri Kaldırıldı

25.09.2025 tarih, 32673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 565 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Form Ba ve Form Bs bildirimlerinin verilmesi uygulamasına son verilmiştir.

Bu değişikliğin, elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması, elektronik ortamda düzenlenen belgelere erişimin kolaylaşması ve kamu kurumları arasındaki bilgi paylaşımının etkinleşmesine bağlı olarak yapıldığı ifade edilmiştir.

Eskişehir vergi avukatı ba bs bildirimi

Form BA BS Bildirimleri Ne Zamandan İtibaren Verilmeyecek?

565 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre, Eylül 2024 dönemi ve bu dönemi izleyen dönemlere ilişkin olarak Form Ba ve Form Bs bildirimi verilmeyecektir. Yani Tebliğin yayımlandığı tarih itibariyle Ağustos 2024 dönemine ilişkin form BA BS bildiriminde bulunmamış olanlar, bu bildirimi vermekle yükümlüdür.

Değişiklik Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

565 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 4. maddesi uyarınca bildirim yükümlülüğü, Eylül 2024 dönemi ve bu dönemi izleyen dönemlere uygulanmak üzere 01.10.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Eskişehir vergi avukatı ba bs bildirimi

Yürürlükten Kaldırılan Tebliğler

565 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 3. maddesi uyarınca bu tebliğin yürürlüğe girmesinden itibaren; 362 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 381 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve 396 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Eylül 2024 dönemi bildirimlerinden başlamak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.

NOT: Eylül 2024 döneminden önceki dönemlere ilişkin olarak yürürlükten kaldırılan Tebliğlerin uygulanmasına devam edilecektir.

565 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

“Amaç ve konu

MADDE 1- (1) Vergiye uyum maliyetleri ile bildirim verme yükümlülüğünün azaltılması amacıyla, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149, 170/A ve mükerrer 257 nci maddelerinin Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan muhtelif vergi usul kanunu genel tebliğleri ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alım ve satımlarına ilişkin olarak vermekle yükümlü oldukları Form Ba ve Form Bs bildirimlerinin verilmesine yönelik uygulamaya son verilmesine dair usul ve esasların belirlenmesi bu Tebliğin amaç ve konusunu oluşturmaktadır.

Form Ba ve Form Bs bildirimi verilmesi uygulamasına son verilmesi

MADDE 2- (1) 213 sayılı Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddelerinin Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, 21/7/2005 tarihli ve 25882 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 350)’yle, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile, mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiştir.

(2) Daha sonra 17/8/2006 tarihli ve 26262 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 362), 6/2/2008 tarihli ve 26779 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 381) ve 4/2/2010 tarihli ve 27483 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 396) ile de bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

(3) Elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması, elektronik ortamda düzenlenen belgelere erişimin kolaylaşması ve kamu kurumları arasındaki bilgi paylaşımının etkinleşmesine bağlı olarak vergi mükelleflerinin uyum maliyetlerinin azaltılması, mükellef ve meslek mensupları tarafından verilmesi gereken bildirimlerin azaltılması amacıyla, Eylül 2024 dönemi bildirimlerinden başlamak üzere Form Ba ve Form Bs bildirimlerinin verilmesi uygulamasına son verilmesi uygun bulunmuştur.

(4) Bu kapsamda, Eylül 2024 dönemi ve bu dönemi izleyen dönemlere ilişkin olarak Form Ba ve Form Bs bildirimi verilmeyecektir.

Yürürlükten kaldırılan tebliğler

MADDE 3- (1) Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 362), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 381) ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 396), Eylül 2024 dönemi bildirimlerinden başlamak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.

(2) Eylül 2024 döneminden önceki dönemlere ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 362), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 381) ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 396)’nin uygulamasına devam edilecektir.

Yürürlük

MADDE 4- (1) Bu Tebliğ, Eylül 2024 dönemi ve bu dönemi izleyen dönemlere uygulanmak üzere 1/10/2024 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.”

ESKİŞEHİR AVUKAT CANSU ÖNÇLER UYANIK

ShentaWp Ayar

Web sitemiz’de çerezler kullanıyoruz. Bu, web sitemizi kullandığınız sürece çerez politikamızı kabul ettiğiniz anlamına gelir.